Onvergetelijk mijn ontmoeting met berggorilla’s in de jungle van Bwinid, Zuid-West Oeganda. Een avontuur dat al begon met de reis erheen. In het pikkedonker een twee uur durende trip naar het startpunt van de tracking. Over smalle niet-geasfalteerde bergwegen, geen vangrails, steile afgronden, niet verlicht, mistig en tot overmaat van ramp begint het ook nog te regenen. De weg een glijbaan van klei. Maar dat wat komen gaat maakt alles goed. Spoorzoekers zijn al vooruit om de berggorilla’s te traceren. Ik ontmoet de militairen, rangers en dragers die de tocht door de jungle begeleiden. En dan ga ik op weg: lopend, klauterend, klimmend, vallend  en weer opstaan door die dichte en natte , maar o zo prachtige jungle. En dan na een tocht van ruim 2 uur zit daar op 3 meter afstand de zilverrug, de leider van de familie. En dan staat de wereld stil, is daar alleen nog maar hij en ik. Ik ontmoet zijn 7 andere familieleden en ben voor even deel van hun wereld. Ik voel verwondering en bewondering. Een ontmoeting die een diepe onuitwisbare indruk achterlaat.